A bibliodráma fejlődése során kapcsolatba került a színházzal, vagyis azzal a formával, ami a bibliodráma gyakorlatában egyáltalán nem létezik: tudni illik egy csoportülésen mindenki játékos, a színházban pedig vannak színészek és vannak nézők. A „Bibliai színházban” a színészek bevallottan a közönségnek játszanak, egy bibliai történetet feldolgozó szövegkönyvet adnak elő.  
A mi színházunk különbözik ettől. A bibliai rögtönzések színháza - a Meglepetés Színház, mint interaktív színház - azt tűzte ki célul, hogy a nézők kérései alapján jelenítse meg a bibliai szövegeket az improvizáció módszerével.
Bármilyen módszerrel, technikával közelítünk is a Bibliához, biztosak lehetünk abban, hogy nem várt találkozásban, meglepetésben lesz részünk. Erre utal színházunk neve is. A bibliai rögtönzés lényege, hogy a színre kerülő történet, karakter, érzés az előadás azon percében születik meg, amikor azt a nézők közül valaki kéri. Célunk, hogy a rögtönzés „itt és most” módszerével, nézőink bevonása, teremtő, együtt gondolkodó részvétele által élményszerűen eljussunk – közönség és játszók egyaránt - a Biblia mélységeihez és életté tudjon válni bennünk.